Κινηματογραφική Λέσχη στο Σχολείο από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

School Cine Club - CFF edu

School Cine Club - CFF edu

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων καλεί εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την υλοποίηση της δράσης  e-lesxi / Κινηματογραφική Λέσχη στο Σχολείο.

Μια εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύχρονη εκπαιδευτική δράση για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η συμμετοχή στην δράση προσφέρεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

#ΜένουμεΣπίτι  #Βλέπουμε  #Παίζουμε  #Δημιουργούμε
#
ΦτιάχνουμεΚινηματογραφικεςΛέσχεςΣτοΣχολείο
#ChaniaFilmFestival.com

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στο πλαίσιο του προγράμματος Κινηματογραφική Λέσχη στο Σχολείο, που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, προσκαλεί όσους Εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μια ταχύρυθμη εφαρμογή της δράσης, προσαρμοσμένης στις ανάγκες που υπαγορεύουν οι σημερινές συνθήκες.  

[Διαβάστε παρακάτω την αναλυτική παρουσίαση της δράσης στην δια ζώσης μορφή της].

e-lesxi

εξ Αποστάσεως Εκπαιδευτική Δράση Κινηματογραφικής Λέσχης στο Σχολείο

Η παρούσα πρόσκληση αφορά μαθητές όλων των τάξεων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

Στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων προτείνει την υλοποίηση της παραπάνω δράσης με μία εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη μορφή, ταχύρυθμου χαρακτήρα. Δράση προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ημερών και στο πνεύμα των Οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για δράσεις σε σύγχρονη και ασύγχρονη μορφή και με ενδεικτικές δραστηριότητες, που συμπεριλαμβάνουν και την αξιοποίηση των Τεχνών ως δυνατότητα εναλλακτικών προσεγγίσεων και εμβάθυνσης στην δημιουργική αξιοποίηση του σχολικού προγράμματος ( ΥΠΑΙΘ 39676/Δ2/20-3-2020).

Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων καταθέτει την πρότασή του για μια εκπαιδευτική δράση με το τίτλο E-LESXI / ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ και καλεί τους εκπαιδευτικούς για την συμμετοχή τους σε αυτή.

Η δράση θα υλοποιηθεί με τα παρακάτω βήματα:

01

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ο εκπαιδευτικός δηλώνει συμμετοχή στην παρακάτω φόρμα. Πατήστε εδώ.
Η συμμετοχή στην δράση προσφέρεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

02

ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν στη δράση θα κληθούν σε 2ωρη, σύγχρονη, εξ αποστάσεως επιμόρφωση με στόχο την ακριβή περιγραφή της δράσης και το σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων.

03

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν μια δράση Λέσχης στην τάξη τους.
Συγκεκριμένα με βάση προτεινόμενη ταινία που παραχωρεί το Φεστιβάλ οι εκπαιδευτικοί – με σχετικές οδηγίες της ομάδας υλοποίησης και σχεδιασμού της δράσης – εφαρμόζουν την δράση εξ αποστάσεως με μαθητές τους.
04

ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Οι εκπαιδευτικοί καταθέτουν παραδοτέο της δράσης καθώς και την αξιολόγησή τους. 

ΔΗΛΩΣΤΕ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΑ

Καλούνται οι Εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με τους μαθητές τους στη δράση, όπως συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα ενδιαφέροντος.

Η συμμετοχή στην δράση προσφέρεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Σχεδιασμός Δράσης e-lesxi / Κινηματογραφική Λέσχη στο Σχολείο

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έχουν την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, βάσει της σχετικής εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Διαβάστε παρακάτω την πλήρη μορφή που έχει στην δια ζώσης εφαρμογή του το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κινηματογραφική Λέσχη στο Σχολείο

Τι είναι το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κινηματογραφική  Λέσχη στο Σχολείο

Ζητούμενο του Προγράμματος αποτελεί η δημιουργία Κινηματογραφικών Λεσχών στις Σχολικές Μονάδες της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης με στόχο την επίτευξη βημάτων προς τον κινηματογραφικό γραμματισμό. Επιδίωξη είναι η επιστροφή στον κοινωνικό χαρακτήρα του Κινηματογράφου. Απευθύνεται στους/στις εκπαιδευτικούς οι οποίοι/ες επιθυμούν να οργανώσουν Κινηματογραφικές Λέσχες στο σχολείο τους (εκπαιδευτικός, μαθητές/τριες μιας σχολικής τάξης και οι γονείς τους ή εκπαιδευτικός και μαθητές/τριες ενός σχολείου). Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/τριες και οι γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να προσεγγίσουν με στοχευμένες δράσεις - συζήτηση-προσέγγιση της ταινίας, δράσεις κινηματογραφικού γραμματισμού, διαθεματικές δράσεις - ποικιλία κινηματογραφικών ταινιών.

Σε πρακτικό επίπεδο οι δραστηριότητες αναπτύσσονται με δύο μορφές:

(α) Δημιουργία e-κινηματογραφικής λέσχης (πλατφόρμα σύγχρονης και ασύγχρονης ηλεκτρονικής επικοινωνίας) και

(β) Παραδειγματικές δια ζώσης συναντήσεις-προσομοιώσεις μιας κινηματογραφικής λέσχης σε φυσικό χώρο.

 

Επιμέρους επιδιώξεις για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες:

Η καλλιέργεια της Κινηματογραφικής Παιδείας στο σχολείο.

Η απόλαυση της θέασης κινηματογραφικών ταινιών οι οποίες ανήκουν σε διαφορετικά είδη (αφηγηματικές, ντοκιμαντέρ, animation κ.ά.).

Η απόκτηση τεχνικών/στρατηγικών επιλογής (κριτική αποτίμηση) κινηματογραφικών ταινιών ως ενσυνείδητοι θεατές.

Η γνωριμία με τις μεθόδους και τις τεχνικές µε τις οποίες παράγεται το κινηματογραφικό προϊόν.

Η ανάπτυξη κριτικής στάσης (μελέτη-έρευνα) απέναντι στα κινηματογραφικά προϊόντα (εκφραστικές συµβάσεις και οπτικά μέσα).

Η προσέγγιση κοινωνικών ζητημάτων διαμέσου των κινηματογραφικών ταινιών.

Οι διεπιστηµονικές προσεγγίσεις/συναντήσεις µε επιστημονικά πεδία, όπως η φωτογραφία, η εικαστική εικόνα, η μουσική, η κίνηση, η λογοτεχνία, η δημιουργική γραφή.

Πως λειτουργεί το Πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια

Τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων υλοποιεί ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για την λειτουργία Κινηματογραφικής Λέσχης στο Σχολείο. Το πρόγραμμα ξεκινά το Νοέμβριο και ολοκληρώνεται το Μάιο κάθε χρόνου. Στο πλαίσιο αυτού, ομάδα εκπαιδευτικών – η οποία έχει συγκροτήσει Κινηματογραφική Λέσχη στα σχολεία της - συμμετέχει σε μηνιαίες, δια ζώσης, συναντήσεις όπου: α) αναπτύσσονται βασικές ενότητες οπτικοακουστικού γραμματισμού και β) γίνεται παρουσίαση, ανάλυση και προσέγγιση ταινιών. Συγκεκριμένα, κάθε μήνα γίνεται προσέγγιση μιας προτεινόμενης ταινίας για την οποία η ομάδα σχεδιάζει δραστηριότητες, που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών της ομάδας. Στην συνέχεια,  καθένας από τους εκπαιδευτικούς έχει στην διάθεσή του ένα περίπου μήνα για να υλοποιήσει την δράση με την Κινηματογραφική Λέσχη του σχολείου του. Στο μεσοδιάστημα, η ομάδα τροφοδοτείται με υλικό, χρησιμοποιώντας  την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κυρίως σε ασύγχρονη, αλλά και σε σύγχρονη μορφή. Στην επομένη συνάντηση της ομάδας, καθένας από τους εκπαιδευτικούς παρουσιάζει την εμπειρία του καταγράφοντας εντυπώσεις, αδυναμίες, δυσκολίες, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις – προτάσεις. Έπειτα, η ομάδα δουλεύει με νέα ταινία παράλληλα με τον οπτικοακουστικό γραμματισμό.

Υπογραμμίζουμε ότι για τις ανάγκες του Προγράμματος υπάρχει ειδική έκδοση, όπως και δυναμικοί εκπαιδευτικοί φάκελοι σε φυσική και ψηφιακή μορφή.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος έχει γίνει από τον επιστημονικό συνεργάτη – σύμβουλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων - του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων Σταύρο Γρόσδο, διδάκτορα Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση.

 

Δείτε στο παρακάτω video πιλοτικές δια ζώσης εφαρμογές της δράσης σε τάξεις πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

TOP